Asortarea costumului cu cămașa, pantofii, cravata și celelalte accesorii
Eleganța și masculinitatea sunt trăsături ale bărbaților puternici. O potrivire impecabilă a tuturor pieselor vestimentare accentuează aceste calități și, cu toate că nu e la îndemâna oricui, nu e nici imposibilă. Aici îți venim noi în ajutor, cu diverse tehnici, sfaturi, combinații sigure sau îndrăznețe de culori, precum și cu ținuta perfectă pentru fiecare ocazie, ca tu să nu mai stai niciodată pe gânduri, întrebându-te dacă piesele pe care le-ai ales merg împreună sau nu.
Timpul și exercițiul constant te vor transforma într-un maestru al combinațiilor vestimentare, iar stilul tău va căpăta tot mai multe note personale, prin care te vei distinge de ceilalți. Până acolo, însă, pentru un început cât mai lin, iată care sunt regulile de bază.
Cuprins
1. Asortarea costumului cu cămașa: reguli de bază
1.1. Asortarea costumului cu cămașa în funcție de culori
1.2. Asortarea costumului cu cămașa și cravata în diverse stiluri vestimentare
1.3. Asortarea vestei la costum
2. Asortarea batistei la costum și potrivirea cu celelalte accesorii
3. Asortarea pantofilor la costum
4. Asortarea costumelor de bărbați: tehnici utile
1. Asortarea costumului cu cămașa: reguli de bază
Să găsești articole vestimentare care să îți placă nu e dificil - doar plimbându-te prin magazine, vei găsi materiale, nuanțe și texturi care te vor atrage - însă aceasta e partea ușoară. Croitorul îți va face piese ce îți vor veni ca turnate, dar la momentul la care va trebui să le îmbraci, s-ar putea să te întâlnești cu îndoiala dacă ele se și potrivesc. Așadar: cum să procedezi, pentru a ieși din impas?
Înainte de a începe să compui ținute, asigură-te că ai câteva piese de bază, cât mai versatile, cu care să jonglezi. Dacă ne referim la cămăși, atunci alb, roz pal și albastru pudrat sunt cele trei nuanțe obligatorii, care îți vor oferi un spațiu de manevră destul de larg. În ceea ce privește costumele, să ai cel puțin unul negru, unul albastru marin și unul gri - iar dacă vrei să mergi puțin mai departe, unul maro și unul bej. Practic, din acest punct, să compui ținute va deveni o reală plăcere.
Când abia începi să îți dezvolți experiența în ceea ce privește combinațiile vestimentare și nu vrei să dai greș, cea mai bună abordare e să începi cu acele costume bărbătești clasice (negre, gri, albastre) și să te ajuți de cravate cu modele și texturi diverse, pentru un prim contact. Iar pentru că o cămașă albă îți oferă cel mai mare grad de libertate, poți începe cu ea. Atunci când vei deveni ceva mai încrezător, vei putea încerca o cămașă albastră, care păstrează aerul formal, de corporație, dar e suficient de versatilă încât să nu fie nevoie să cumperi de la zero întreaga ținută.
1.1. Asortarea costumului cu cămașa în funcție de culori
Potrivirea culorilor nu este atât de complicată precum poate părea uneori. Cu nuanțele, însă, discuția se complică - dar suntem aici pentru a o lămuri.
Cea mai inteligentă abordare a culorilor este în funcție de cele 3 categorii principale în care ele se pot clasifica: adiacente, contrastante și complementare. Dacă ai studiat pictura, deși e puțin probabil, înțelegi foarte bine despre ce e vorba; în caz contrar, s-ar putea ca lucrurile să fie destul de neclare. De aceea, un instrument foarte util în această situație îl reprezintă roata culorilor, unde nuanțele alăturate sunt adiacente, cele opuse complementare, iar cele aflate de distanță de 3 spații sunt contrastante. O poți folosi cu încredere când ai îndoieli.
Cele mai provocatoare vor fi culorile complementare, care au nevoie de mai multă atenție atunci când sunt combinate, pentru a nu ajunge la ținute ce ar putea părea intimidante: spre exemplu, portocaliu și albastru sunt complementare și vei obține un look electric, dacă vei folosi cele mai vibrante nuanțe. Cu tonuri mai liniștite, însă, mai pale, vei obține ceva interesant și rafinat în același timp.
Galben și roșu, în schimb, sunt culori contrastante. Nu există nicio îndoială că vei ieși în evidență cu această combinație, dar s-ar putea ca la un eveniment formal să nu îți dorești asta - de aceea, culorile nu trebuie să fie potrivite doar între ele, ci și cu ocazia.
Cum alegi culorile potrivite pentru fiecare eveniment?
Ai o petrecere serioasă la birou? O gală pretențioasă? Un alt eveniment de acest tip? Atunci cu siguranță nu de culori complementare sau contrastante ai nevoie. În acest caz, vei alege articole în tonuri închise și chiar te vei îndrepta spre un smoching sau o ținută all black dacă ți se cere acest cod vestimentar.
Mergi la o nuntă? Un eveniment ce presupune distracție și voie bună? Aici deja poți începe să te joci cu culorile și să faci combinații care să te provoace și să atragă priviri deopotrivă.
Pentru ocaziile situate între aceste două extreme, poți să folosești cravate colorate în combinație cu costume în tonuri neutre, pentru un aer stilat, dar serios, sau poți încerca și costume mai puțin obișnuite, dacă vrei să ieși din tiparele clasice.
1.2. Asortarea costumului cu cămașa și cravata în diverse stiluri vestimentare
Când te gândești la asortarea costumului cu cămașa, pe lângă culori, trebuie să ai în vedere și stilul pe care dorești să îl obții: elegant, formal, smart casual și alte variații.
E important să știi că evenimentele pretențioase impun un stil formal, fără excepție, care va cere fie negru, fie alte tonuri închise, sobre. Acest stil e potrivit nu doar pentru evenimente legate de muncă, ci și pentru ocazii speciale pentru tine: întâlniri, aniversări etc.
Pe de altă parte, pentru stilul vestimentar de la birou, cel de zi cu zi, poți să fii mai relaxat. În zona smart casual, de pildă, poți alege să nu porți cravată, iar la cămașă să lași un nasture descheiat (în unele cazuri, chiar o poți înlocui cu un tricou). În acest fel, vei avea un aer mai relaxat, mai potrivit pentru o cină cu colegii de birou, de exemplu. Pentru smart casual, nuanțele mai deschise sunt ideale, pentru că scopul este să elimini sobrietatea negrului, care nu se armonizează foarte bine cu ocazia.
La o nuntă, însă, codul vestimentar este, de regulă, cel elegant - aici e zona cea mai ofertantă pentru creativitate și experiment. Ca exemplu, costumele cafenii sau bej pot fi combinate cu cămăși albe și cravate albastre și vei obține una dintre cele mai elegante și mai rafinate combinații.
1.3. Asortarea vestei la costum
Accentuează-ți personalitatea și sculptează-ți mai bine corpul adăugând o vestă și la ținutele zilnice, nu doar la evenimentele formale. Vesta nu trebuie să fie nici prea strâmtă, nici prea largă și ar trebui să acopere pantalonii în zona curelei, dar în așa fel încât să nu rămână, sub nicio formă, un spațiu prin care să se vadă cămașa. Cu privire la aceasta din urmă, ea se poartă obligatoriu în pantaloni și încheiată până sus. Nu uita să lași ultimul nasture al vestei (cel de jos) descheiat.
Deși cel mai simplu este să optezi pentru un costum din trei piese, nimic nu te oprește să adaugi o vestă la un costum din două piese. Pentru a nu face greșeli, încearcă să realizezi o corespondență între materialul costumului și cel al vestei - în caz contrar, s-ar putea să te lovești de dificultăți în a obține un aspect final coerent. În al doilea rând, și culorile ar trebui să fie apropiate, pentru că nu vrei să atragi atenția asupra vestei, ci să pui în valoare sacoul, respectiv pantalonii.
O regulă suplimentară este că la un costum cu model vei alege o vestă cu model, iar la unul monocrom o vestă simplă. Cele mai de efect combinații vor fi cele între nuanțe complementare. Nu e neapărat greșit ca vesta să contrasteze cu restul costumului, însă riscul de a le combina greșit e mult mai ridicat. Bineînțeles, poți încerca, dacă vrei un aer extrem de sofisticat și de elegant, aproape luxos, dar după ce ai căpătat o experiență suficient de solidă.
Nu în ultimul rând, evită să porți papion la vestă, pentru că e destul de puțin acceptată această combinație. Firește, dacă vrei să experimentezi, poți încerca, însă nu e recomandat: costumul din trei piese se poartă cu cravată, papionul ducând ținuta spre stilul dandy.
2. Asortarea batistei la costum și potrivirea cu celelalte accesorii
Cravata ar trebui să aibă o nuanță mai închisă decât cămașa. Este o regulă de aur, cu care îți va fi mult mai ușor să te orientezi, pentru că vei elimina din start unele opțiuni și alegerea va fi mai simplă.
De asemenea, pentru un aspect rafinat, elegant, la un costum negru și o cămașă albă vei alege o cravată monocromă. În schimb, cu o cravată cu un model mai deosebit vei scoate din monotonie întregul outfit, depășind toate barierele.
Dar ce se întâmplă cu batista?
În primul rând, deși probabil ai observat că mulți bărbați evită sau uită de batistă, tu nu ar trebui să o neglijezi. Evident că te va scoate complet din anonimat, dar o face într-un mod select, profesional, nicidecum negativ.
Fie că preferi mătasea, bumbacul sau orice alt material, vei găsi în magazinele de profil toate aceste variante, dintre care să alegi. În ceea ce privește culoarea, batista nu trebuie să fie nici identică cu cravata, nici complementară, ci ele trebuie să se combine frumos, formând un ansamblu armonios. Poți folosi, și chiar e recomandat, o nuanță de pe cravată (dacă ai una cu model), dar nu poți copia întregul model. De exemplu: dacă ai o cravată roșie cu dungi negre, poți să o asortezi cu o batistă albă cu puncte roșii, dar nu și cu o batistă roșie cu dungi tot negre, pentru că batista nu trebuie să dubleze cravata, ci să se armonizeze cu ea, punându-se reciproc în valoare.
Nu în ultimul rând, vei descoperi că există numeroase feluri în care o poți împături, așa că va fi strict o chestiune de gust, ținând cont și de ocazie (pentru că unele cer un model mai sofisticat) - tocmai de aceea batista intră în categoria articolelor cu rol de „statement”.
Batista, butonii, papionul și orice alte eventuale accesorii sunt elemente care îți vor reflecta personalitatea și îți vor defini stilul și ar trebui să le alegi cu această idee în minte.
3. Asortarea pantofilor la costum
De îndată ce ai asortat costumul cu cămașa, nu uita să potrivești și pantofii cu costumul, pentru ca look-ul final să fie desăvârșit. Pantofii trebuie, în mod obligatoriu, să se asorteze cu cureaua (dacă e neagră, negri vor fi și pantofii). Pe de altă parte, nu trebuie să îi asortezi cu cămașa, adică nu ea este piesa la care trebuie să te raportezi. Ceea ce trebuie să faci, totuși, e să te asiguri că, în ținuta finală, au fost integrați armonios și pantofii.
Asortarea costumului cu pantofii în funcție de culori
Te vei raporta, de asemenea, la pantaloni, în sensul în care nuanța pantofilor trebuie să fie într-un ton mai închis decât cel al pantalonilor. Ca să ții minte mai ușor, regula este următoarea: cu cât e mai închis la culoare costumul, cu atât vor fi mai închiși și pantofii.
Investește într-o pereche de pantofi negri, din piele de cea mai bună calitate. Asigură-te că îi îngrijești corespunzător, pentru a le păstra aspectul cât mai multă vreme, lustruiește-i, ceruiește-i, și vei avea un element care va duce la un alt nivel orice ținută.
Totuși, la un costum maro alege o pereche de pantofi tot maro, dar într-o nuanță mai închisă, potrivit regulii de mai sus. Problema cu pantofii negri ține mai degrabă de mesajul transmis: fiind cea mai sobră nuanță, nu se potrivește cu un costum maro, care e mai relaxat, mai puțin formal. În topul sobrietății atribuite culorilor, negru este pe poziția cea mai înaltă, urmat de albastru marin și apoi de maro, cu care scara coboară spre o zonă mai relaxată, mai prietenoasă - de aceea nu e recomandat să porți pantofi negri la un costum maro.
4. Asortarea costumelor de bărbați: tehnici utile
Nu în ultimul rând, iată câteva trucuri de ținut minte când cumperi, asortezi sau porți un costum:
- Când alegi costumul, uită-te mai întâi la umeri - de regulă, îți poți da seama ușor dacă e mărimea corespunzătoare, doar uitându-te acolo.
- Nu face rabat de la calitate: chiar dacă prețurile ridicate nu sunt la fel de prietenoase ca cele mai mici, în zadar te-ai chinuit să potrivești culori, modele și texturi, dacă în final calitatea slabă a materialului din care e confecționat costumul te sabotează.
- Apelează la un croitor. Ca o completare a acestor prime două aspecte esențiale, cel mai bine e să mergi la un croitor, care se va asigura că dimensiunile sunt potrivite.
- Nu neglija nodul de la cravată. Da, faci impresie cu un nod complex, dar poate nu asta îți dorești într-o zi obișnuită. În schimb, un nod stângaci te va face să pari mai puțin sobru și mai puțin îngrijit.
- Setează o intenție. Negru înseamnă seriozitate absolută, formalism, maro e mai destins, dar încă potrivit pentru business, alb e mai mult pentru miri. Fiecare culoare transmite un mesaj și e bine să îl cunoști, ca să îl poți controla.
Cu siguranță nu vei da niciodată greș cu o cămașă albă: vei arăta impecabil, masculin și de neatins. Dar îndrăznește mai mult: experimentează cu ținutele ce fac impresie în adevăratul sens al cuvântului, cele care nu se uită ușor. Acum ai toate datele și toate instrumentele necesare; ține doar de tine să te avânți spre cele mai impresionante înălțimi, de unde toți te vor privi cu admirație.
Surse foto: pexels.com, unsplash.com