Tipuri de costume – ce ținută bărbătească să abordezi, în funcție de ocazie, pentru a avea o apariție impecabilă

Garderoba unui bărbat trebuie să conțină atât piese vestimentare care pot fi purtate zilnic, cât și ținute care pot fi abordate la ocazii speciale. Pe lângă acestea, și accesoriile joacă un rol important, pentru că ele vor întregi tabloul stilistic. O ținută masculină, impecabilă și care denotă stil va atrage întotdeauna privirile celor din jur! În cele ce urmează, vei descoperi ce tipologie de ținută bărbătească să abordezi, în funcție de evenimentul la care vei lua parte. Ține mine că este esențial să ai un costum fără cusur, care nu doar să inspire, ci să transmită și eleganță.


Cuprins:

  1.     Tipuri de costume - câte tipuri de costume există și prin ce se deosebește fiecare?

1.1.          Tipuri de costume – ținută business pentru bărbați

1.2.          Tipuri de costume – ținută smart casual

1.3.          Tipuri de costume pentru bărbați – tuxedo

1.4.          Tipuri de costume pentru bărbați – costum pentru petrecere

  1.     Dintre ce tipuri de costume bărbătești să alegi, în funcție de ocazie?
  2.     Cum alegi cele mai potrivite croieli de costume pentru bărbați?

 

1. Tipuri de costume - câte tipuri de costume există și prin ce se deosebește fiecare?

Tipuri de costume -  costum maro, camasa in dungi albe si albastre, cravata in carouri burgundy

Costumele bărbătești au evoluat, de-a lungul anilor. Fiecare costum a avut și are, în continuare, un caracter distinctiv, în funcție de perioada istorică în care este purtat. Dacă în anii 1950, bărbații purtau costume închise la culoare, cu sacouri largi, lipsite de căptușeală sau pernuțe, iar femeile abordau costumele cu sufragetă, aria stilistică a suferit modificări încă de la începutul secolului al XXI-lea. Prezentul este marcat puternic de piese vestimentare care inspiră și mai multă personalitate, eleganță și calitate. Costumele sunt croite atent, iar designerii utilizează materiale de înaltă calitate. În acest sens, se pune accent pe durabilitatea costumului.

Pentru că industria modei este, întotdeauna, versatilă și într-o continuă dezvoltare și mobilitate, pe piață au apărut o multitudine de tipuri de costume. Și, evident, fiecare dintre aceste costume trebuie să fie purtate în funcție de ocazie. Nu trebuie să fie strecurate  greșeli vestimentare, iar, în cele ce urmează, vei descoperi mai multe tipologii de costume și care sunt elementele care le deosebesc. Cum domeniul designului vestimentar este o artă, atunci și tu trebuie să te îmbraci în piese unice! Orice gentleman care se respectă deține în propria garderobă anumite elemente vestimentare care „sparg” monotonia!

1.1. Tipuri de costume – ținută business pentru bărbați

Tipuri de costume - barbat in costum bleumarin, cravata neagra, camasa baby blue, telefon in mana

Unul dintre cele mai întâlnite tipuri de costume bărbătești este cel business. Așa cum se arată și în denumirea sa, costumul business se poartă la întâlnirile de afaceri. Ținuta transmite profesionalism și eleganță. Costumele business prezintă un sacou cu doi nasturi, iar buzunarele au clapetă. În plus, reverele au o formă normală. Dacă alegi să porți un costum business, trebuie să știi că pantalonii sunt drepți și lipsiți de pense. De cele mai multe ori, această tipologie de costum bărbătesc se regăsește în nuanțe închise, precum bleumarin, negru sau gri închis (nuanța cunoscută și sub denumire de „gri șobolan”). Evident, există două categorii de costume business, și anume cel formal și cel casual. La un costum business formal se poartă cravată și pantofi eleganți, pe când la costumul business casual se poartă fie sneakers din piele, fie mocasini. În cazul ultimului tip de costum, se poate renunța la cravată.

1.2. Tipuri de costume – ținută smart casual

Tipuri de costume - barbat cu ochelari in sacou negru, guler camasa burgundy, pulover caramiziu, foi albe

O altă tipologie de costum care ar putea fi purtată de către un bărbat este cel smart casual. Un costum casual pentru bărbați este o opțiune perfectă, mai ales în zilele aglomerate, în care trebuie nu doar să te implici activ la muncă, ci trebuie să porți și o ținută adecvată. Lejeritatea este punctul cheie al unei astfel de ținute. O ținută smart casual este formată dintr-un sacou cu doi sau trei nasturi, o pereche de pantaloni asortați și o bluză lejeră. De cele mai multe ori, ținuta smart casual transmite o senzație de siguranță stilistică, dar și confort. Totodată, trebuie să mai cunoști și faptul că, în cazul pantalonilor pe care îi vei purta la o asemenea ținută, croiul trebuie să fie ușor bufant în zona șoldului. Și, pentru că trebuie să ai nevoie mereu de o bună mobilitate, la costumul casual se pot purta și sneakers. Cât despre nuanțele ce pot fi abordate la haine, atât sacoul, cât și pantalonul pot fi închise la culoare. De multe ori, opțiunea de aborda nuanțe precum negru, bleumarin, gri închis sau chiar și burgundy este la îndemână. A merge într-o zonă „safe” înseamnă a nu greși în aria stilistică! Totuși, dacă nu dorești să porți nonculori, poți aborda nuanțele pastelate.

1.3. Tipuri de costume pentru bărbați – tuxedo

Tipuri costume barbati - tanar in sacou negru, cravata neagra, camasa alba in fata chelnerului

Este lesne de înțeles faptul că ținutele vestimentare pe care le porți trebuie nu doar să îți ofere comoditate și lejeritate, ci să inspire și alți bărbați din jurul tău. De pildă, un costum tuxedo te va face să te simți precum James Bond, celebrul personaj cinematografic. Stilul tuxedo a apărut în jurul anilor 1930 și se menține, în prezent, în topul preferințelor în rândul bărbaților. Sacoul poate fi purtat cu doi sau trei nasturi, iar reverele trebuie să fie fabricate din catifea sau satin, denotând un alt element de eleganță. În plus, sacoul are buzunare fără clapetă, iar pantalonii au pense. La un costum de acest tip, se pot purta bretele. În plus, nu trebuie să faci o anumită greșeală stilistică, dacă ai de gând să îmbraci o asemenea ținută grațioasă, și anume nu o accesorizezi cu o curea! Dacă vrei să arăți impecabil și să abordezi ținuta într-un mod clasic, poart-o neagră. Pe sub sacou poate fi purtată o cămașă albă, cu guler, și un papion negru. Costumul tuxedo poate fi regăsit și sub denumirile de smoking sau black tie.

1.4. Tipuri de costume pentru bărbați – costum pentru petrecere

Există, de asemenea, și costume care pot fi purtate la petreceri. O astfel de ținută păstrează structura stilistică elegantă a unui costum clasic, însă nuanțele pot fi „jucăușe” și vestimentația poate fi accesorizată fără probleme. Evident, nu trebuie, sub nicio formă, să creezi un look „too much”. Este recomandat să pui accentul pe finețe și calitate și să arăți splendid, oriunde ai merge!

Un costum pentru petrecere este alcătuit, de cele mai multe ori, dintr-un sacou cu patru nasturi, iar reverele sunt poziționate mai jos. Un alt element esențial al costumului reprezintă pantalonii, care trebuie să fie comozi, să ofere mobilitatea de care este nevoie. La o asemenea ținută se vor purta pantofi sport, dar eleganți, și un tricou lejer.

2. Dintre ce tipuri de costume bărbătești să alegi, în funcție de ocazie?

Tipuri de costume barbatesti - sacou negru, cravata rosie, vesta in carouri, lant auriu la sacou, batista

În funcție de evenimentul la care vei participa, trebuie să ai un costum deosebit. Printre aceste tipuri de costume bărbătești, care au fost menționate anterior, se află și unul care poate fi abordat în viața de zi cu zi. Mai cu seamă, costumul smart casual. Acest look poate fi abordat nu doar atunci când mergi la job, ci și atunci când ieși în oraș, să servești prânzul. Pentru că este o ținută foarte lejeră, dar care inspiră masculinitate, costumul smart casual poate fi purtat cu succes chiar și în momentele în care ești indecis asupra vestimentației pe care să o abordezi. La o astfel de ținută se poartă o pereche de sneakers eleganți care să îți ofere confort în timpul mersului. Evident, ținuta poate fi accesorizată și cu un ceas bărbătesc și o geantă de umăr din piele, utilă mai ales pentru zilele de muncă.

Pe de altă parte, dacă te pregătești să mergi la o petrecere unde se impune și o anumită ținută elegantă, atunci poți alege costumul tuxedo, cunoscut și sub numele de smoking. Nu vei da niciodată greș cu o vestimentație clasică, neagră! Este important să te simți puternic cu look-ul pe care îl abordezi și să transmiți siguranță prin fiecare piesă vestimentară pe care o porți.

Tipuri de costume barbatesti - barbat pe canapea, costum negru, carte, ceas barbatesc

De asemenea, dacă ești nevoit să iei parte la o piesă de teatru sau operă și îți dorești să ai un look glam, care să atragă toate privirile, atunci poți purta și în acest caz un costum black tie. Ori, dacă vrei să abordezi și alte zone stilistice, poți purta chiar și un frac. Cu o siluetă frumos conturată și o ținută impecabilă, vei putea fi șarmant. Pentru că ar trebui să primeze, întotdeauna, calitatea, atunci poți alege să îți faci un costum pe comandă, potrivit gusturilor tale!

În altă ordine de idei, dacă trebuie să iei parte la o ceremonie, atunci un costum clasic, negru, ar putea reprezenta o ținută ideală. Totuși, dacă ți se impune un dress code care implică elemente vestimentare sofisticate, atunci poți alege să îmbraci un costum din catifea.

Se cunoaște, deja, faptul că la o petrecere privată, alături de prieteni și familie, trebuie să ai mobilitate și să te simți confortabil în hainele pe care le porți. De aceea, este esențial să abordezi un costum lejer, dar elegant, care să îți pună în valoare atuurile. Dacă ești invitat la o petrecere și vrei să îmbraci o ținută care transmite masculinitate, atunci costumul clasic, dar cu nuanțe pastelate reprezintă o alegere perfectă. În plus, un asemenea look poate fi abordat și atunci când mergi în club.

Tipuri de costume barbatesti - sacou roz, cravata mov, camasa alba cu buline mici, batista in piept alba cu buline

O ținută business pentru bărbați poate fi purtată, de obicei, la job. Dacă trebuie să iei parte la diferite meeting-uri cu angajații, partenerii de afaceri sau întruniri, atunci această tipologie vestimentară este cea potrivită pentru tine. De asemenea, ținuta business este și una dintre cele mai abordate tipuri de costume pentru bărbați.

Dacă se apropie momentul cel mare și vei deveni mire, atunci află că poți aborda două tipuri de costume bărbătești. Smokingul și costumul din catifea pot reprezenta două alegeri „safe”, pentru a străluci în ziua evenimentului.

În condițiile în care ținutele vor fi purtate în perioadele reci ale anului, atunci trebuie să ții cont nu doar de tipologia costumului, ci și de materialele din care sunt fabricate. De pildă, la un costum din catifea nu se recomandă adăugarea unor alte elemente vestimentare fabricate din materiale mult prea groase. În plus, dacă ești nevoit să porți costum în timpul iernii, când temperaturile sunt scăzute, atunci poți pune un pulover peste cămașă, apoi să îți aranjezi gulerul. De asemenea, nu uita că trebuie să respecți instrucțiunile de curățare specifice fiecărui tip de costum în parte.

3. Cum alegi cele mai potrivite croieli de costume pentru bărbați?

Croieli costume barbati - barbat care isi inchide sacoul negru, camasa alba

Dacă te-ai întrebat vreodată dintre ce tipuri de croieli de costume pentru bărbați ai putea alege, atunci trebuie să iei în considerare două lucruri, și anume constituția fizică și evenimentul la care participi. Este important ca îmbrăcămintea să se muleze perfect pe trupul tău și să simți, în același timp, confort. Una dintre cele mai căutate caracteristici ale unui costum calitativ este mobilitatea. Dacă materialul pe care îl porți îți conferă un grad ridicat de comoditate, atunci știi că ai făcut alegerea corectă!

Există mai multe croieli de costume bărbătești dintre care poți alege. De pildă, poți aborda o croială englezească, perfectă pentru a merge la întâlniri de business. Acest tip de croială este caracterizat de o deschidere dublă în partea din spate a sacoului. Buzunarele au clapă, iar zona umerilor nu este bufantă. O astfel de croială îți va pune silueta în valoare și va crea impresia că ești mai înalt. O croială englezească va inspira stil și poate fi ușor adaptată cu ajutorul unui croitor.

Croieli costume barbati - sacou bleumarin cu linii, cravata subtire neagra, camasa alba, ceas, 2 inele si bratari, fundal cu zid

Pe de altă parte, poți adopta și o ținută cu o croială americană. Există o singură deschidere în partea din spate, buzunarele au clapă, iar talia va fi dreaptă.

Dacă ai talia mai mică, atunci ar putea să ți se potrivească o croială italiană. Există, însă, și un inconvenient la o astfel de croială, și anume lipsa libertății de mișcare. Pentru că acest tip de costum este ajustat în zona taliei și nu are o deschidere la spate, atunci poate să devină o ținută incomodă în momentul purtării. De aceea, este foarte important să cunoști ce fel de vestimentație cauți și ți se potrivește. Este recomandat să apelezi la specialiștii din domeniu, pentru a primi ajutor în acest sens.

Pe de altă parte, o croială britanică ar putea să îți confere mai multă libertate de mișcare. Pantalonii au talie înaltă, iar sacoul trebuie să conțină două sau trei rânduri de nasturi. Este o croială care se regăsește în zona clasică a costumelor bărbătești.

Dacă nu ești sigur de alegerea pe care să o faci, atunci când vine vorba despre tipologiile de croieli pentru un costum bărbătesc, poți apela cu încredere la specialiștii în domeniu. Un designer vestimentar te va îndruma și te va ajuta să faci cea mai bună alegere!

Astfel, dacă te-ai decis că este momentul să îți mărești garderoba și să adaugi piese vestimentare elegante, cu stil și care inspiră rafinament, atunci nu trebuie să ocolești costumele bărbătești. Este esențial ca un bărbat să aibă în dressingul personal piese vestimentare care să transmită masculinitate, putere, dar și bun gust.

Sursă foto: Pexels.com.

Shop now

You can use this element to add a quote, content...